perjantai 9. marraskuuta 2012

Kotimme pohjakuvassa

Kaisa toivoi jokin aika sitten postausta pohjakuvastamme. Kyllä siinä kestikin, mutta tässäpä näitä.


Vielä viimeisen kerran tätä pohjakuvaa, vanhan blogin puolella seurailleet onkin varmaan saaneet tätä ihan riittämiin nähdä! ;)
Perusinfona, 157 asuinneliötä pitkästä tavarasta rakennettuna, Kastellin Moderni 141:n pohjasta muokattuna. Meidän ensimmäinen oma koti, ja asumista takana vajaat puolitoista vuotta.

Keittiö-olohuone
Mun lempiosioita tässä kodissa on tuo yhtenäinen keittiö-olohuonetila, ja se olikin ihan ykköstoive alusta lähtien. Lasten kanssa ihana, kun on avaraa ja usein näkee, missä ja mitä ne touhuaa. Samoin vieraiden kanssa, siinä voi samalla laitella ruokaa (varsinkin kun liesi on olkkarin suuntaan) ja olla silti läsnä. Saarekkeesta pidän kovasti, ja sinne uppoaa reilu määrä keittiötarvikkeita. Tilassa on korotettu katto 3,1m, ja se tuo kivasti tilantuntua.

Seuraavaan kotiin voisin mielelläni kokeilla myös U-mallista keittiötä, mutta pitäisin sen edelleen avonaisena olohuoneen yhteydessä.

Eteinen on aika suuri (=turhaa tilaa), mutta toisaalta on mukava, että sisään tultaessa on väljää. Fifty-fifty? Kaapistot eteisessä toimii hyvin. Kylppäristä sen verran, että on hyvin sijoiteltuna meidän makkariin (ja vaatehuoneeseen) nähden, kun vieressä on. Huone odottelee vielä ammetta ja viimeistelyä. Lasiseinää, joka on saunassa, en valitsisi uudestaan sen työläyden vuoksi. Saunan toimivuutta aluksi mietin keskellä kotia, ikkunasta kun on ollut ihanaa saada raitista ilmaa kesken saunan, mutta eipä tuollaisia muista enää kaivatakaan.

Takkahuone
Takan voisin ensi kerralla sijoittaa olohuoneeseen tunnelmaa tuomaan. Takkahuone kyllä tässä talossa toimii hyvin nimenomaan takka/vierashuoneena. Se ei oikein meistä toimisi makuuhuoneena siksi, että siitä huoneesta on kulku takapihalle ja poreammeeseen. Kun tilassa kuljetaan märin jaloin, ja takankin vuoksi, toimii tässä huoneessa parhaiten laatta, ja laatasta en ehkä pitäisi makkarissa. Pienenä haasteena on huoneen hieman pitkulainen muoto. Toisaalta pienellä panostuksella tästäkin huoneesta voisi saada aikaan viihtyisän ja mieleisen oleskelutilan. Esimerkiksi seinien maalaamisella tunnelmallisesti tummemmiksi, ja pehmeyden korostamisella esim. vaalealla muhkealla matolla, vilteillä ja muulla sisustamisella, kuten sohvapöydällä, isoilla lyhdyillä, ja takaseinän fiksaamisella, voisi saada jo paljon aikaan.. Tämä huone taitaa ollakin eniten kesken sisustuksen osalta, samoin kuin meidän makkari.


Talon koko
Tällaiselle, joka on tottunut korkeintaan puoleen nykyisestä neliömäärästä, talon koko tuntuu edelleen suurelta. Tämähän on tietysti niin henkilökohtainen juttu, missä neliöissä sitä viihtyy, mutta meidän pikkulapsiperheessä vähempikin riittäisi, sekä mun, että miehen mielestä. 
Nämä näkökulmat tulevatkin sitten lähinnä pikkulapsiperhepohjalta. Jos lapset oliskin jo teinejä ja siivous olisi jo vähän yksinkertaisempi juttu, tämä pohja voisikin toimia ihan loistavasti.

Ensimmäisenä syynä siis perusarki ja siivouksen työläys. Siivottavaa pintaa riittää, ja lasten kanssa tietty sitä sotkua tulee edelleen aika paljon. Lelutkin aina kulkeutuu pitkin kotia, ja siinähän sitä hommaa riittääkin kuskata niitä takaisin lastenhuoneeseen.

Tämän neliömäärän lämmitys on tietysti myös kustannuskysymys. Meillä on nyt lattialämmitystä vasta lastenhuoneessa ja kylppärissä, muuten poltellaan takkaa päivittäin ja silloin tällöin hurisee ilmalämpöpumppu.
Ehkä seuraava koti saisi kuitenkin olla tässä elämäntilanteessa 30-40 neliötä pienempi, se tuntuisi mututuntumalla aika ideaalilta lukemalta. Mutta tämäkin on niin henkilökohtainen juttu, mikä sopiva on, tai mihin on ylipäätään mahdollisuuksia. 

Makuuhuoneiden sijainti
Tätä jo rakennusvaiheessa jännitin, ja niinhän se on, että ei vaan toimi kun meidän makkari on toisella puolella taloa, lapsemme sanoin "siellä hirrrveen kaukana". Ensimmäisen vuoden tässä talossa asuessa tytöt nukkuivatkin meidän huoneessa, alun epäonnistuneen omahuone-kokeilun jälkeen. Mutta niin vaan edelleen, vaikka tytöt alkaakin pikkuhiljaa tottua omaan huoneeseen, niin sieltä vaan viereen kömmitään. Usein kun öisinkin hellästi lapsia palautellaan omiin sänkyihinsä, että saataisiin edes jonkinlaiset unet, niin olishan se hirmukätevää, jos lastenhuone olisi vieressä. Voisin kuvitella, että ehkä hieman paremmin vois unet maistua lapsilla omassa pedissä, jos huone oliskin ihan vanhempien lähellä. 

Kodinhoitohuone
Muuten olen huoneeseen todella tyytyväinen, kun kaappeihin mahtuu kaikki tarvittava (O:n työvaatteet, lakanat, pyyhkeet, likapyykkikorit, roskis, työkaluja ja pesuaineita..), mutta laskutilaa on vaan auttamattomasti liian vähän. Just ja just mahdun yhden koneellisen pöydällä viikkaamaan, mutta siinä se. Sisustushärpäkkeet saa unohtaa ;)

Kaikenkaikkiaan on ollut hurjan mielenkiintoista päästä tämmöistä kotiprojektia tekemään. Lopulliseksi kodiksi emme ole tätä kuitenkaan ajatelleet alunperinkään. Joten saapa nähdä, mihin tie vie, kun pari vuotta tässä asumista alkaa ensi kesänä täyttymään... ;) 

Muuta ei nyt tullut mieleen, saa kysyä :)

8 kommenttia:

 1. Oisko mahdollista saada semmoista postausta, jossa vilauttaisit vähä teidän eteisen liukuovikaappien sisältöä ja millaisia ratkaisuja teill siellä on? Tietenkin samantyyppisen selostuksen kera, että toimiiko/ei toimi ja mitä muuttaisit. Meillä on kalustus niiden osalta edessä ja pää lyö tyhjää, että mikä olisi kätevä ratkaisu. Meillä tulee jollain sovella-tyylisellä ratkaisulla sisukset, että saa muutettua elämäntilanteen muuttuessa. Tällä hetkellä pitäisi osata huomioida myös lasten vaatteet, sillä kohta tuo pienin osaa pukea itse ja hänen vaatteidensa pitäisi sijaita semmoisella korkeudella, että hän niihin yltäisi.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Moiks Laura!
   Kyllä mä voin tuota ekaa kaappia vilauttaa, missä ulkovaatteet on :) Joskus oon laitelluki niistä kuvaa, mut nehän on nyt jo poissa näkyvistä, ja sillon en tainnut paljoa selitelläkään.. Seuraavaan siivouspäivään sitten :)

   Poista
 2. Ihana tuo juttu tuolla aiemmin, joka oli ns. lasten suusta. Herkistyin aivan! <3

  VastaaPoista
 3. Anonyymi11/09/2012

  Tosi mielenkiintoinen postaus! Paljonko teidän tuossa keittiö+olkkarissa on neliöitä? :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :) O laski, että siinä olis n. 64 neliötä.

   Poista
 4. Anonyymi11/19/2012

  Eikös näitä tallasia ollu joskus lohjalla myynnissä?? 3 vai neljäkö niitä oli siinä rivillä..Eli yhtiömuotoinen juttu;) ?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. En kyllä yhtään tiedä..? :) Me rakennettiin vuonna 2011, 3 tämmöistä ystävä/duunikaveriperhettä vierekkäin melkein samanlaiset kodit, mutta ihan kyllä omilla tonteilla, ei siis mitään yhtiömuotoja.. :)

   Poista

Lämmin kiitos viestistäsi ♥