perjantai 5. helmikuuta 2016

Pataleipä

Hetken rentoutuminen levynä pötköttäen sohvalla illan päätteeksi, lapsukaiset unilla, omat ja lainatut. Leivottiin ihan liian hyviä mokkapaloja (ne huutelee nyt tuolta keittiöstä, äsh..) ja ilta kului taas hurjaa vauhtia, niinkuin niillä on tapana silloin kun talo on täynnä elämää. Pyöräytin myös pataleivän taikinan huomista odottelemaan. Ensimmäisen kokeilun tein aiemmin tällä viikolla, ja se upposi parempiin suihin saman tien. Enpä olisi uskonut, että niin naurettavan helpolla tulee ihana, rapeakuorinen ja pehmeäsisuksinen leipä! Se on tosiaan niin mahdottoman helppo ja herkullinen, että mun on vaan pakko vielä lisäillä senkin ohje tänne. Taitaa tulla reseptejä nyt koko vuoden edestä... Sen siitä saa kun on ollut toipilaana ja kotona, liikaa aikaa selailla herkkusivustoja :) 

Monella sivustolla oli aika samantyyppisiä nämä perus pataleivän reseptit, mä valitsin ohjeen tällä kertaa Kotilieden sivuilta, heidän reseptistään kun sattui olemaan ainekset kaapissa valmiina. Vanha, punainen kannellinen pata on ihanalta ystävämummolta saatu, ja toimi tässä hommassa hienosti.


PATALEIPÄ

4 dl vehnäjauhoja
3 dl sämpyläjauhoja
1-2 tl suolaa
0,5 tl hiivaa
3,5 dl vettä

1. Yhdistä kulhossa kuivat aineet. Lisää lämpöinen (+42 astetta) vesi ja sekoita nopeasti. Älä vaivaa taikinaa! Peitä kulho kelmulla ja jätä huoneenlämpöön kohoamaan 12-24 tunniksi. Mitä pidempi kohotusaika on, sitä enemmän leipään syntyy makua.

2. Kumoa taikina reilusti jauhotetulle pöydälle. Muotoile taikinasta pyöreä leipä, mutta älä vaivaa taikinaa. Peitä leivinliinalla ja anna kohota vielä puoli tuntia.

3. Pane kannellinen, 2-3 litran uunipata kylmään uuniin ja käännä termostaatti 225 asteeseen. Kun taikina on kohonnut pöydällä puolisen tuntia, ota kuuma pata uunista ja nosta taikina tulikuumaan pataan. Tee pinnalle muutama koristeviilto ja ripauta päälle hivenen jauhoja niin saat kauniin leivän. Pane kansi päälle ja nosta pata uuniin puoleksi tunniksi. Ota tämän jälkeen kansi pois ja jatka paistamista vielä vartin verran.

4. Ota pata uunista ja kumoa leipä. Se irtoaa padasta helposti. Älä peitä leipää leivinliinalla, jotta se säilyttää rapean kuorensa.

Vinkki: Pataleipä onnistuu niin valurauta-, lasi- kuin keraamisessakin padasssa. Tärkeintä on, että pata johtaa hyvin lämpöä ja kuumenee tulikuumaksi. Jos et omista kannellista pataa, voit tehdä leivän myös uuninkestävässä, kannellisessa teräskattilassa. Halutessasi voit voidella padan kevyesti öljyllä, jos epäilet leivän irtoamista.

Alkuperäinen ohje



Mun taikinani taisi unohtua pariksikin päiväksi pöydälle, eikä tykännyt yhtään huonoa, tällaisista taikinoista mä tykkään, ettei oo niin justiinsa! Reteästi laitoin sen 2 tl suolaa suoraa päätä, ja se oli kyllä mun vähäsuolaisiin makuihin tottuneille makunystyröille liikaa, huh. Nyt laitoin puolet vähemmän ja vieläkin suolan taikinassa maistaa. Laitoin merisuolaa, en sitten tiedä, maistuuko se jotenkin enemmän.. Öljyä huitaisin padan pohjalle ja hienosti irtosi edellinen leipä sieltä valmiina. Suolan kanssa kun vielä säädän ja vedän huomenna reilummat raidat tuohon pintaan niin jo tulee hyvä.
Tätä kannattaa kyllä testata, mä ainakin jäin ihan koukkuun.. 

2 kommenttia:

  1. Tuo leipä näyttää niin söpöltä, et raaskitteko edes sitä syödä? :D
    Olen joskus kuullut pataleivästä, mutta en ole tajunnut, että on noin
    helppo valmistaa. Mahtaisko onnistua savipadassa? Kun ei taida olla
    jäljellä muuta kannellista, mikä kestää kuumaa... täytyy ottaa selvää :)
    Hyvä kun mainitsit tuosta suolan määrästä. Itse en myöskään tykkää
    kovin suolaisesta. Tätä täytyy tehdä. Kiitos taas reseptistä :)
    t: mami

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Onnistuu savipadassa, voi googlettaa vaikka "pataleipä savipadassa" :) Luin, että pitää savipata kostuttaa niin toimii siinä yhtä hyvin. Yks juttu myös, mikä varmaan on sullekin hyvä, niin tässä leivässä on vähän hiivaa! :)
      Leivät on syöty ja taas tekis mieli tehdä lisää! Kannattaa kokeilla, on ihan älyttömän helppo :)

      Poista

Lämmin kiitos viestistäsi ♥
(Yli 7 pv vanhoissa teksteissä on käytössä kommenttienvalvonta, jotta huomaan varmasti jokaisen viestin.)