maanantai 15. toukokuuta 2017

Irrottautumista valkoisesta myrkystäLautaselle on viime aikoina valikoitunut hyviä juttuja.
Kun sokerihuuma ei vaivaa, keho kertoo selkeästi, mitä se kaipaa ja sen pohjalta hyvä olo seuraa mukana. Jännästi siis sokerittomuus on saanut muutoksen aikaan kaikessa syömisessä.

Mulla kesti todella kauan irtautua sokerin huumaavasta vaikutuksesta, oikeastaan vasta viimeiset muutama viikko ovat menneet hyvällä ololla ilman sen kummempia sokerimättöjen himotuksia, sokerittomuutta takana nyt 4 kuukautta. Vasta viime viikkoina olen tajunnut, miten suuri merkitys sillä on esimerkiksi mielen hyvinvointiin. Parilla alumpien aikojen hetkellisellä sortumisella olen selvinnyt, ja vielä haaste jatkuu kesäkuun puolelle.

Ajatukset ovat kääntyneet todella hitaasti, mutta varmasti siihen, että samanlaiseen sokeripupellukseen en halua enää ikinä palata. Ja tiedän senkin, että koukutus saattaa olla vain sen yhden suklaalevyn päässä, joten pohdinta jatkon suhteen onkin käynnissä, että miten haluan toimia.
Omasta menneisyydestä sen tiedän, että kohtuudessa mun on sokerin käyttöä tosi haastava ollut pitää, vaan se on helpolla keulinut siihen jokapäiväisyyteen.
Ja nyt se kuulostaa ihan todella kammottavalle vaihtoehdolle, mihin en missään tapauksessa halua takaisin.

Mun vastustuskyky on edelleen tosi surkeissa kantimissa, ja viimeiset 10 kuukautta ovatkin menneet sairastellessa todella paljon, joskus enemmän ja toisinaan pienemmin, mutta kuitenkin niin, että se vaikuttaa kaikkeen jaksamiseen, oloon ja tekemisiin. Juoksulenkit tai muu treenaus eivät kovin monena päivänä ole olleet realistinen tai järkevä vaihtoehto, mikä turhauttaa välillä aivan järjettömästi, kun intoa ja motivaatiota olisi.
Rakastan liikkumista todella, se nollaa pään ja tuo niin hyvän ja stressittömän olon.

Yksi haaste on saada ravintoa tarpeeksi paljon. Ehkä osaltaan olen sairastellut nyt ihan liikaa, kun esimerkiksi tuhdit vihersmoothiet antavat tosi kylläisen olon pitkään, mutteivat välttämättä sisällä kuitenkaan mitenkään hurjana energiaa. Sen seurauksena tehot laskee ja vastustuskyky heikkenee. Tämän olen nyt havainnoinut ja lisännyt ruuan määrää, sekä haluan pitää nyt vielä tarkemmin kiinni säännöllisistä ruoka-ajoista.

Tältä sairastelupohjaltakin haluan oppia terveellisestä ja monipuolisesta ruuasta mahdollisimman paljon ja pitää ruokavalion niin hyvänä, kuin mahdollista, etten itse aiheuta itselleni kehooni tulehdusta sen enempää.
Maitotuotteita ja vehnän käyttöä haluan rajata, kun olen niin sataan kertaan niiden toimimattomuuden todennut omalta kohdalta, ja niiden korvaamista muilla vaihtoehdoilla opettelen hiljalleen, mutten ehdottomasti. Kana, possu ja nauta ovat olleet pois ruokavaliosta reilun vuoden verran, ja sitä tietä haluan edelleen jatkaa, se on poistanut esimerkiksi aiemmat säryt nilkoissani ja tuonut keveämmän mielen ja omatunnon.

Nämä jutut tekee haastetta arkiruokien suunnitteluun, mutta kuitenkin vain  monipuolistaa meidän syömisiä ja tuo paljon mielenkiintoa safkojen suunnitteluun ja lautaselle.
 Olen totaalisen rakastunut terveellisiin, värikkäisiin ja herkullisiin vaihtoehtoihin ja niiden mukanaan tuomaan hyvään ja kevyeen oloon, niin henkiseen kuin fyysiseenkin, ja haluan oppia päivä päivältä lisää hyvistä vaihtoehdoista, uusista resepteistä, erilaisista ruoka-aineista.
Tämä valkoisen sokerin pois jättäminen on tuonut mukanaan todella paljon hyvää ja siitä iloitsen joka päivä ihan täysillä, kuten myös siitä, että onhan mullakin jotain selkärankaa, ihan kauhealla entisellä sokerimussuttajalla.

Paljon ravinnon suhteen on vielä opeteltavaa, selviteltävää ja tottumusten uusimista, kun elämää on elettävä muutenkin, kuin omaa lautastaan miettimällä, mutta se kaikki on todella kivaa, mielenkiintoista ja hyvää tekevää.
Tämä on jotain sellaista, mikä on tuonut mukanaan niin paljon hyvää, että tällä tiellä haluan todellakin tasapainoilla tästä eteenpäinkin. 

2 kommenttia:

  1. Itselläkin tarttis tehdä hiukan remonttis ruokavalion suhteen - ehkäpä juuri tuon sokerin saralla... :)

    VastaaPoista
    Vastaukset
    1. Suosittelen, tekee hyvää :) ♥ Pitkään tappelin vastaan kun en halunnut luopua sokerista, mutta nyt huomaan, millaisia vaikutuksia sillä onkaan hyvinvointiin..

      Poista

Lämmin kiitos viestistäsi ♥